top of page
 1. Varmista, että myyjällä on oikeus myydä ajoneuvo

 2. Arvioi kunto silmämääräisesti ulkoapäin. Tarkista lasipinnat (naarmut, kiveniskemät ja halkeamat) sekä valaistus (kaikki valot toimivat).

 3. Tarkasta renkaiden kulutuspinta

 4. Sisätiloissa tarkista toimintalaitteet. Ilmastointilaitteen pitää puhaltaa lämminta ja kylmää ilmaa eikä laitteesta saa kuulua ylimääräistä ääntä.

 5. Käynnistä moottori ja kuulostele, että käyntiääni on normaali. Mikäli kyseessä on nokkaketjulla varustettu moottori, "rallattava ääni" käynnistyksen yhteydessä kertoo mahdollisesta nokkaketjun venymisestä. Polkaise kaasua ja tarkkaile samalla pakoputkesta tulevan savun väriä ja määrää. Pakokaasun sininen väri kertoo, että moottori polttaa öljyä, jolloin edessä on todennäköisesti kallis remontti.

 6. Koeaja auto. Tarkkaile ajon aikana mittaristoa. Lämpötilan on noustava normaalisti. Myöskään ylimääräisiä varoitusvaloja ei saa syttyä.

 7. Manuaalivaihteisessa autossa kiinnitä huomio siihen, missä vaiheessa kytkin irrottaa. Jos kytkin irrottaa alhaalla liian nopeasti on syytä epäillä vikaa. Jos kytkin puolestaan irrottaa viiveellä yläasennossa on kytkin todennäköisesti kulunut ja voit varautua remonttiin. Automaattivaihteissa autossa kokeile, että vaihteet kytkeytyvät normaalisti. Vaihteiden vaihtuminen ei saa aiheuttaa ylimääräistä nykimistä.

 8. Testaa jarrut tasaisella tiellä. Jos jarruttaessa tuntuu ravistusta, ovat jarrulevyt todennäköisesti kuluneet.

 9. Etu-/nelivetoisessa autossa on syytä testata vetonivelten toiminta. Käännä tilavalla parkkipaikalla pyörät ääriasentoon ja aja hetki ympyrää. Auton pitää tehdä tasaista ympyrää nykimättä, eikä ylimääräistä naksutusta saa kuulua. Muista testata vetonivelet ajamalla ympyrää molempiin suuntiin.

 10. Aja auto kuoppien yli ja tarkkaile iskunvaimentimia. Asianmukaisesti toimivista iskunvaimentimista ei kuulu ylimääräistä kolinaa.

 11. Huoltokirja – tarkista, että se on asianmukaisesti täytetty. Mikäli autossa on sähköinen huoltokirja, käänny merkkihuollon puoleen tarkastaaksesi huoltohistorian. Nokkahihnallisissa moottorimalleissa on syytä tarkistaa huoltohistoriasta, että hihnan vaihdot on tehty valmistajan ohjeiden mukaisesti.

 12. Korjaustarpeet – käy mahdolliset tarpeet läpi myyjän kanssa ja tuo poikkeamat ja erimielisyydet esille kaupantekotilanteessa kirjallisena.

Uusilla ajoneuvoilla on valmistajan myöntämä tehdastakuu, joka päättyy aikanaan. Tekniikkaturva on suunniteltu käytetyn auton ostajalle taloudelliseksi turvaksi. Turvalla pienennät taloudellista riskiä yllättävien korjauskulujen ilmaantuessa.

Tutustu turvatuotteisiimme tästä.

Man taking car key.jpg

Käytetyn auton hankintaopas

Mitä autoa ostaessa kannattaa huomioida?

Näin vältät pahimmat sudenkuopat ja varmistat onnistuneet kaupat

bottom of page